Vroeger dacht je bij een energielabel alleen aan de zuinigheid van een apparaat, bijvoorbeeld een vaatwasser of koelkast. De kleurrijke sticker geeft een waarde aan van A t/m G. Energielabel A heeft een laag energieverbruik en energielabel G heeft een zeer hoog energieverbruik.
Energielabel woning
Sinds 2008 is het verplicht om bij verkoop of verhuur van een woning een energielabel te overhandigen. In verschillende andere Europese landen was dit al eerder een verplichting. Sinds januari is de methode hoe een label bepaald wordt aangepast. Een energielabel wordt bepaald op basis van fossiele energieverbruik, dit wordt uitgedrukt in kilowattuur per m2. Hoe lager het verbruik is van een woning hoe hoger of beter het energielabel. Een woning met letter A is energieneutraal en een woning met energielabel G heeft een zeer hoog energieverbruik. Een energielabel is 10 jaar geldig en komt daarna automatisch te vervallen.
Energielabels onder de loep
In de huursector zijn energielabels een belangrijk onderdeel geworden voor het bepalen van een huurprijs. Dit komt door de recent gewijzigde regelgeving, in het leven geroepen door onze minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), Hugo de Jonge. Uit de kamerbrief van 9 december 2022 komt naar voren dat er meer punten zijn te verdienen met een hoger of beter energielabel. Daarnaast worden er punten in mindering gebracht wanneer een woning een slecht energielabel heeft. Wanneer een woning een A label heeft dan ontvang je daar in het woningwaarderingsstelsel (WWS) 36 punten voor en voor een A++ label ontvangt u in 2024 maar liefst 48 punten! Heeft een woning label F dan worden er 5 punten in mindering gebracht. De liberalisatiegrens ligt nu op 149 punten (per januari 2024 naar verwachting 187 punten). 149 punten komt overeen met een huurprijs van € 769,86 en 187 komt overeen met een huurprijs van €1.026,71.
Bij het vrijkomen van huurwoningen buigen veel verhuurders zich over dit onderwerp. Woningen worden onder de loep genomen en waar mogelijk worden woningen verduurzaamd om zodoende extra punten te verzamelen voor het WWS. Er wordt dan vooral gekeken naar extra isolatiemogelijkheden (dak, vloeren en muren).
Regel een energielabel voordat de huurperiode start
Zorg dat er een energielabel voor handen is voordat de huurperiode start. Na de start van de huurperiode kan de huurder een toetsing laten doen van de aanvangshuurprijs en het aantal punten dat uw woning scoort. Indien er geen energielabel is worden er geen (extra) huurpunten meegenomen in deze telling. Wanneer je achteraf, gedurende de huurperiode, nog aan komt zetten met een energielabel dan ben je te laat en dan zal dat geen effect meer hebben op de huurwaarde.
Kortom, regel het energielabel voor de start van de huurovereenkomst, anders bent u te laat!
Wilt u een energielabel op laten stellen of een puntentelling laten uitvoeren? Neem dan contact op met één van onze vestigingen!