Verhuurvergunning

Verhuurvergunning verplicht in bepaalde gebieden Leiden

Mitchel Mense
-25 januari 2024
3 min

Verhuurvergunning aanvragen in Leiden
Bent u een verhuurder die woonruimte in Leiden aanbiedt? Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om een verhuurvergunning te hebben om woonruimte te mogen verhuren in bepaalde delen van Leiden. Dus als u van plan bent om binnenkort een woning te verhuren in Leiden, dan is het noodzakelijk om een verhuurvergunning aan te vragen. Voor bestaande verhuurders geldt dat zij hun vergunning uiterlijk vóór 1 juli 2024 moeten aanvragen.

De vergunningplicht is ontworpen als een aanvullende maatregel om deze specifieke groep aan te pakken en ervoor te zorgen dat zij zich aan de vastgestelde regels en ethische normen houden. Door een vergunning te vereisen, wordt een extra laag van verantwoordelijkheid en toezicht toegevoegd, waardoor de kans op wangedrag wordt verminderd.
Lees hier meer over de wet goed verhuurderschap!

Wanneer is een verhuurvergunning nodig?
Een verhuurvergunning is vereist als u woningen verhuurt in (een deel van) de volgende wijken:
- Binnenstad Noord: hele wijk
- Binnenstad Zuid: Pieterswijk, Levendaal-West en Levendaal-Oost
- Station district: hele wijk
- Leiden Noord: hele wijk
- Bos & Gasthuiswijk: Haagweg-Noord
- Merenwijk: Slaaghwijk en Merenwijk-Centrum
- Morsdistrict: Transvaal

Wie moet de vergunning aanvragen?
Zowel particuliere- als commerciële verhuurders, evenals de persoon die optreedt als verhuurder, moeten de verhuurvergunning aanvragen. De vergunning is persoonsgebonden en kan niet aan een ander worden overgedragen. Als u meerdere woningen verhuurt, is slechts één vergunning nodig.

Aanvraagprocedure:
Bij uw aanvraag moet u de volgende documenten en/of gegevens meesturen:
1. Uw KvK-nummer (indien van toepassing).
2. Een overzicht van de woningen (zelfstandige en onzelfstandige woonruimte) die u verhuurt, inclusief huurovereenkomsten, onderhoudsplannen, plattegronden, adressen, kadastrale aanduidingen en huurprijzen.
3. Een overzicht van binnen de afgelopen acht jaar opgelegde bestuurlijke boetes en lasten onder dwangsom, en besluiten tot inbeheername (indien van toepassing).

Goed om te weten; de kosten voor de vergunning zijn ca. € 930,-

Het verhuren van huurwoningen zonder vergunning is niet toegestaan, doe je dat wel dan kan je een boete opgelegd krijgen.

Mitchel Mense