Wet Betaalbare Huur

Wet betaalbare huur zorgt voor minder betaalbare huurwoningen

Sander Koops
-26 juni 2024
5 min

Gistermiddag was het dan zover, de Wet betaalbare huur werd aangenomen door de Eerste Kamer en wel per 1 juli aanstaande!

Minister Hugo de Jonge geeft aan dat de Volkshuisvesting terug van weggeweest is en dat huurders door deze wet beter worden beschermd. Volgens de Jonge zal het nieuwe woningwaarderingsstelsel (WWS) met het zogeheten middensegment (144 – 186 punten) zorgdragen voor veel betaalbare huurwoningen. Huren van ca. € 880,- tot ca. € 1200,- komen volgens de minister beschikbaar voor woningzoekend Nederland. Tot slot geeft de Jonge aan dat investeren in huurwoningen nog steeds rendabel is.

De naam “Wet betaalbare huur” is mooi bedacht en doet vermoeden dat de wet ervoor zal zorgen dat nieuwe betaalbare huurwoningen beschikbaar komen. Daar kan je geen tegenstander van zijn want iedere Nederlander wordt blij van betaalbare huurwoningen.

Helaas, de praktijk laat straks zien dat de Wet betaalbare huur helemaal geen extra betaalbare woningen toevoegt aan de woningvoorraad. Sterker nog, betaalbare huurwoningen nemen door de invoer van deze wet in rap tempo af. We merken het nu al, het zogeheten uitponden van kleinere huurwoningen, is aan de orde van de dag.

Invoer middensegment werkt averechts
Zoals reeds vermeld wordt er in het nieuwe WWS een middenhuursegment ingebouwd van 144 t/m 186 punten, die aantallen komen overeen met een huurwaarde van € 880,- tot ca. € 1200,- euro per maand. U voelt hem al aankomen, de nieuwe huur staat helemaal niet meer in verhouding met de daadwerkelijke marktwaarde van een woning.

Als voorbeeld: een woning in regio Amsterdam van ca. 58m2 met energielabel C en een WOZ-waarde van € 450.000 haalt ca. 165 punten, dat staat gelijk aan een huur van ongeveer € 1040,- terwijl de verkoopwaarde van deze woning, in de huidige markt, rond de € 500.000,- zal liggen.

Stel, je hebt als verhuurder nog € 300.000,- hypotheek op de verhuurde woning dan kan je die huurinkomsten al wegstrepen tegen deze maandlasten. En dan hebben we ook nog geen eens rekening gehouden met andere kosten zoals onderhoudskosten, VVE kosten en evt. makelaarskosten.

Uitzichtloze situatie voor starter
Wanneer voormalige huurwoningen worden verkocht dan is het extra zuur om te zien dat starters meestal niet in aanmerking komen voor deze woningen. Want als starter moet je blij zijn als je € 200.000,- kan lospeuteren bij een hypotheekverstrekker. Kortom, de starter valt tussen wal en schip.

Fikse opdracht voor nieuwe minister van Wonen
Het moment waarop de wet is aangenomen door de Eerste kamer blijft merkwaardig. Immers, Mona Keijzer (BBB) neemt het stokje straks over van de Jonge. Een nieuwe minister voor Wonen die met haar partij lijnrecht tegenover de Jonge stond tijdens de voorgaande verkiezingen.

Keijzer wil inzetten op nieuwbouw, het splitsen van woningen juist makkelijker maken, de fiscale regelgeving versoepelen en wilde de aangenomen wet juist on hold zetten. Dat de Jonge zijn huidige model snel nog even door de eerste kamer heeft gedrukt gaat er bij ons slecht in.

Betaalbaar huren straks een illusie
Met de Wet betaalbare huur verwachten wij dat er een kloof ontstaat tussen sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen. Het huidige model, met het middensegment, biedt weinig perspectief en zorgt ervoor dat betaalbaar huren voor veel huurders een illusie wordt. Alleen huurders die de portemonnee willen en kunnen trekken komen straks in aanmerking voor een vrije sector huurwoning.

Wij hebben ons inmiddels goed voorbereid op de nieuwe regelgeving en proberen onze relaties blijvend te informeren. Zo dien je een nieuwe huurder per 1 januari 2025 een officiële puntentelling te overhandigen.

Bent u benieuwd of uw woning straks nog in de vrije sector valt? Neem contact op met ons verhuurteam. Wij zoeken het graag voor u uit!