Woning kopen

Biedsystemen verkoop woning

Mitchel Mense
-21 oktober 2024
4 min

Bij het kopen of verkopen van een woning kom je onvermijdelijk in aanraking met een biedsysteem. Dit systeem bepaalt de spelregels voor de verkoop. Veel mensen vinden dit verwarrend, omdat er meerdere biedingssystemen zijn en deze soms zelfs kunnen veranderen tijdens het verkoopproces. Hoe werkt het precies?

1. Verkoop via inschrijving
Verkoop bij inschrijving is een methode waarbij alle geïnteresseerde kopers worden uitgenodigd om één keer hun uiterste bod op een woning uit te brengen, zonder dat er onderhandelingen plaatsvinden. Dit bod moet schriftelijk worden ingediend vóór een vastgestelde datum en tijdstip. Meestal gebeurt dit via de verkopende makelaar of notaris, en tegenwoordig vaak ook digitaal.

Bij verkoop bij inschrijving kan elke bieder slechts één definitief bod doen, inclusief eventuele voorwaarden, zoals financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring. De verkoper bekijkt vervolgens alle biedingen op het afgesproken tijdstip en kiest het meest gunstige bod. Dit kan het hoogste bod zijn, maar ook een bod met de beste voorwaarden voor de verkoper, zoals een snelle overdracht of een bod zonder ontbindende voorwaarden.

Dit proces is transparant voor de verkoper, omdat alle biedingen tegelijkertijd worden bekeken, maar voor de koper kan het wat spannender zijn, omdat er geen mogelijkheid is om te onderhandelen of het bod van anderen te kennen.

2. Verkoop via het Haarlemse biedsysteem (A)
Biedsysteem A, ook wel bekend als het Haarlemse biedsysteem, is een methode voor het verkopen van een woning waarbij de eerste serieuze bieder een bijzondere positie krijgt.

Hoe werkt biedsysteem A?

  1. Eerste bieder: Zodra een potentiële koper als eerste een serieus bod uitbrengt, krijgt deze koper de status van "eerste bieder." Dit bod kan mondeling of schriftelijk worden gedaan.
  2. Andere geïnteresseerden: Tijdens de onderhandeling met de eerste bieder kunnen andere geïnteresseerden de woning blijven bezichtigen. Deze mensen worden op de hoogte gesteld dat er al een openingsbod ligt van de eerste bieder, maar het exacte bedrag en de identiteit van deze persoon worden niet gedeeld.
  3. Biedingen van anderen: Andere geïnteresseerden kunnen één keer hun uiterste bod uitbrengen, inclusief eventuele ontbindende voorwaarden, zoals financieringsvoorbehoud. De eerste bieder blijft echter in een sterke positie zolang de onderhandelingen niet zijn afgerond.
  4. Uiterst verkoopvoorstel: De verkopende makelaar bespreekt de verschillende biedingen met de verkoper. Vervolgens krijgt de eerste bieder een definitief voorstel om de woning te kopen. Als de eerste bieder akkoord gaat, wordt de koop gesloten.
  5. Afwijzing van de eerste bieder: Als de eerste bieder niet akkoord gaat met het verkoopvoorstel, dan staat het de verkoper vrij om met een van de andere bieders verder te onderhandelen en de koop met hen af te ronden.


Biedsysteem A geeft de eerste bieder dus een duidelijke onderhandelingspositie, maar het geeft de verkoper tegelijkertijd de flexibiliteit om andere biedingen te overwegen als de eerste bieder afhaakt.

3. Verkoop via het Amsterdamse biedsysteem (B)
Bij het Amsterdamse biedsysteem beginnen de onderhandelingen pas wanneer de verkoper een tegenvoorstel doet. Tijdens deze onderhandelingen wordt niet met andere bieders gesproken, hoewel bezichtigingen nog wel kunnen doorgaan. Als er meer geïnteresseerden zijn, krijgen zij te horen dat de verkoper in onderhandeling is. Zij mogen éénmalig een uiterste bod doen, maar de verkoper kan pas met hen onderhandelen als de gesprekken met de eerste bieder stuklopen.

Een tweede geïnteresseerde kan een beter bod uitbrengen dan de eerste bieder. In dat geval krijgt de eerste bieder de kans om zijn bod te verbeteren. Pas als beide partijen geen overeenstemming bereiken, staat het de verkoper vrij om met een andere bieder verder te gaan.

Voordat je begint met het zoeken naar een huis, is het verstandig om een gesprek te hebben met een hypotheekadviseur. Zo krijg je meteen een duidelijk beeld van je financiële mogelijkheden. Dit helpt je om gericht te zoeken naar een woning die binnen je budget past.

Mitchel Mense - Broker Koops Makelaardij Amsterdam