woningwaarderingsstelsel

Hoe een hybride warmtepomp kan helpen om een woning in de vrije sector te verhuren

Jeroen Last
-12 september 2024
6 min

Bij het verhuren van een woning is het aantrekkelijk om deze in de vrije sector aan te bieden, omdat dit doorgaans hogere huurprijzen en meer flexibiliteit biedt voor de verhuurder. Echter, om een woning in de vrije sector te kunnen verhuren, moet deze voldoen aan bepaalde voorwaarden die worden vastgelegd in het woningwaarderingsstelsel (WWS). Een woning moet minimaal 187 punten halen om in de vrije sector te vallen. Een belangrijk aspect dat meespeelt in de puntentelling is het energielabel van de woning.

Het woningwaarderingsstelsel en het energielabel
Het woningwaarderingsstelsel is een puntensysteem dat de kwaliteit van een huurwoning bepaalt op basis van verschillende criteria, waaronder de oppervlakte van de woning, de voorzieningen en, steeds belangrijker, de energieprestatie van de woning. Het energielabel speelt hier een cruciale rol, omdat het aangeeft hoe energiezuinig de woning is. Een woning met een energielabel A krijgt bijvoorbeeld veel meer punten dan een woning met een lager energielabel, zoals D of E.

Voor verhuurders kan het dus lonend zijn om te investeren in het verbeteren van het energielabel van hun woning. Door een woning te upgraden naar een beter energielabel, kan de woning in veel gevallen in de vrije sector worden verhuurd, wat zorgt voor hogere huurinkomsten.

Daarnaast zal de woningwaarde toenemen bij verbetering van het energielabel.

De rol van een hybride warmtepomp
Een van de meest efficiënte manieren om het energielabel van een woning te verbeteren, is door het installeren van een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande cv-ketel op gas, en zorgt ervoor dat de woning het grootste deel van de tijd wordt verwarmd met duurzame energie. Zelfs bij een buitentempratuur van - 20 °C is het mogelijk om een huis middels een warmtepomp goed te verwarmen. Dit resulteert in een lagere CO₂-uitstoot en een lager energieverbruik, wat direct bijdraagt aan een beter energielabel.

Uitzonderingen daargelaten, een woning met een lagere energie-efficiëntie kan met de installatie van een hybride warmtepomp vaak een sprong maken naar een A-label. Hierdoor kunnen verhuurders de woning extra punten toekennen binnen het woningwaarderingsstelsel en zo de woning in de vrije sector houden. Dit betekent dat de verhuurder meer vrijheid heeft in het bepalen van de huurprijs.

Financiële voordelen: subsidie op de warmtepomp
Een ander belangrijk voordeel van het installeren van een hybride warmtepomp is dat het niet alleen helpt om de woning in de vrije sector te houden, maar dat de kosten voor de aanschaf van de warmtepomp ook deels worden gedekt door een subsidie. De marktprijs van een hybride warmtepomp is € 6325,- inclusief BTW, voor relaties van Koops Makelaardij - Vastgoedbeheer wordt de warmtepomp iets voordeliger aangeboden, te weten € 6125,- incl. BTW.

Echter, via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kan een subsidie van ongeveer € 2900,- worden verkregen. Dit maakt de investering in een hybride warmtepomp een stuk aantrekkelijker voor verhuurders. Voor sommige postcodegebieden in de gemeente Amsterdam kunt via ‘Gasloos Amsterdam‘ nog meer subsidie verkrijgen. Dit maakt de investering in een hybride warmtepomp nog aantrekkelijker voor verhuurders.

Lage kosten, grote voordelen
Voor veel verhuurders is de hybride warmtepomp een relatief goedkope en efficiënte oplossing om de energieprestatie van hun woning te verbeteren en zo de woning geschikt te maken voor verhuur in de vrije sector. Met een investering van circa € 3200,- (na aftrek van de subsidie) kunnen verhuurders hun woning opwaarderen naar een A-label, waardoor ze kunnen profiteren van een hogere huurprijs. Bovendien draagt deze investering bij aan een duurzamere woning, wat niet alleen gunstig is voor de verhuurder, maar ook voor de huurder (lagere verbruikskosten) en het milieu.

Koops Vastgoedbeheer helpt u graag verder!
Heeft u interesse om meer informatie te ontvangen over de hybride warmtepomp? Wij kunnen u een interessant voorstel doen. Door onze samenwerking met installatiebedrijf De Warmte zijn wij in de mogelijkheid om samen met u de volgende stappen te zetten:

Stap 1. WWS punten + energielabel + WWS optimalisatie
Eerst adviseren wij u om via ons een puntentelling van de huidige woning te laten plaatsvinden. Zo zien we hoeveel punten de woning krijgt in de huidige markt en welk energielabel het heeft. Vervolgens zal er een WWS optimalisatie advies worden uitgebracht waaruit blijkt op welke punten verbeteringen toegepast kunnen worden.

Stap 2. Gratis advies
Na een telefonisch adviesgesprek zal er op locatie een schouwing plaatsvinden. Middels de schouwing blijkt of het mogelijk is om een warmtepomp te plaatsen. Vervolgens zal er een installatieplan worden opgemaakt. Dit eerste bezoek + installatieplan kost normaal gesproken € 99,- maar voor relaties van Koops Makelaardij - Vastgoedbeheer worden hier geen kosten voor gerekend.

Stap 3. Het maken van een installatieplan
Na schouwing wordt er een installatieplan opgesteld. In dit plan wordt een duidelijk overzicht gemaakt van installatiemogelijkheden + bijbehorende kosten.

Stap 4. Installatie
De installatie wordt netjes én binnen één dag uitgevoerd. Goed om te weten; u ontvangt 2 jaar een full service garantie.

Stap 5. Nieuwe puntentelling
Na installatie is het mogelijk om de woning opnieuw te laten toetsen en een nieuw energielabel aan te vragen. Ook is het van belang om een puntentelling op te laten stellen, per januari is het verplicht om deze telling te overhandigen aan uw nieuwe huurder. De kosten voor een puntentelling en nieuw energielabel kan één van onze partners aanbieden voor € 360,- excl. BTW.

Let op: Is uw woning gelegen in een appartementencomplex dat onderdeel is van een VvE? Dan dient u eerst de installatie van de warmtepomp te bespreken met de VvE.