Verhuurvergunning

Verhuur in het middensegment: verhuurvergunning verplicht in Amsterdam

Jasper Rispens
-10 september 2024
4 min

In de afgelopen jaren is de woningmarkt in Nederland, en specifiek in Amsterdam, steeds strenger gereguleerd om betaalbare huisvesting toegankelijk te houden. Eén van de belangrijkste maatregelen binnen deze regelgeving is de verplichting voor verhuurders in het middensegment om een verhuurvergunning aan te vragen. Dit geldt voor huurwoningen in zowel de sociale huursector als het gereguleerde middensegment.

Verhuurvergunning voor middensegment woningen
Voor huurwoningen in het middensegment, met een kale huurprijs tot € 1.220,40 per maand, is een huisvestingsvergunning noodzakelijk. Deze vergunning is niet alleen bedoeld voor de huurder, maar vormt ook een belangrijke verplichting voor verhuurders. Zonder deze vergunning mogen verhuurders hun woningen namelijk niet aanbieden of verhuren. De verhuurvergunning is gebonden aan het specifieke adres en de bewoners. Dit betekent dat de vergunning niet overdraagbaar is. Verhuurt de eigenaar de woning aan andere bewoners, dan moet er opnieuw een aanvraag voor de vergunning worden ingediend. Dit geldt ook bij mutaties in het huurcontract, zoals wanneer er een nieuwe hoofdhuurder komt of bij samenwoning.

Hoe lang duurt het verkrijgen van een huisvestingsvergunning?
Nadat de aanvraag voor een verhuurvergunning is ingediend, duurt het maximaal acht weken voordat de afdeling Wonen van de gemeente Amsterdam een beslissing neemt. Zodra deze beslissing positief is, wordt de vergunning per post verstuurd. De vergunning dient aangevraagd te worden door de huurder, waarbij een brief met toestemming van de verhuurder aangeleverd moet worden. De aanvraag kan gedaan worden via deze link: Aanvraag verhuurvergunning

Inkomensgrenzen en voorrangscriteria
Naast de vergunningsplicht gelden er inkomensgrenzen en voorrangscriteria voor gereguleerde middel-dure huurwoningen. Het maximale gezamenlijke inkomen van het huishouden mag niet hoger zijn dan € 75.362 per jaar. Wanneer een huurder een sociale huurwoning van een woningcorporatie in de woningmarktregio leeg achterlaat, vervalt deze grens.

Voor goedkopere middel-dure huurwoningen, met een huurprijs tot € 1.068,34 per maand, krijgen mensen met een lager middeninkomen voorrang. In 2024 is dit een jaarinkomen tot € 61.967. Daarnaast is er prioriteit voor gezinnen wanneer de woning minimaal 61 vierkante meter groot is en drie kamers of meer heeft.

Waarom een verhuurvergunning?
De verhuurvergunning voor woningen in het middensegment is een maatregel van de gemeente Amsterdam om de woningmarkt toegankelijk en gereguleerd te houden. Door de sterke vraag naar betaalbare huurwoningen, vooral in populaire steden als Amsterdam, zijn deze woningen erg gewild. De gemeente probeert hiermee te voorkomen dat woningen in het middensegment onevenredig duur worden en alleen bereikbaar zijn voor hogere inkomens. Door de invoering van de verhuurvergunning wordt gecontroleerd of woningen worden verhuurd aan mensen die voldoen aan de juiste inkomenscriteria en of de huurder daadwerkelijk past binnen het segment waarvoor de woning is bedoeld. Hierdoor blijft de woningmarkt toegankelijker voor middeninkomens en worden speculatie en extreme huurverhogingen tegengegaan.

Conclusie
Voor verhuurders in het middensegment is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de verhuurvergunning. Het niet naleven van deze verplichting kan namelijk leiden tot sancties en de verplichte ontbinding van de huurovereenkomst. Voor huurders betekent de vergunning zekerheid dat de woning binnen hun inkomensklasse valt en dat er transparantie is over de huurvoorwaarden.