Erfpacht

Wat is erfpacht

Sander Koops
-13 januari 2024
5 min

Onze makelaars krijgen tijdens bezichtigingen best wat vragen van potentiële kopers. Bij appartementen in Amsterdam krijgen wij veelvuldig vragen over het onderwerp erfpacht. Middels dit artikel vertellen wij meer over dit onderwerp.

Erfpacht is een juridisch concept dat historisch gezien is ontstaan als een middel voor grondeigenaren om hun land te behouden terwijl ze toch inkomsten konden genereren door het gebruik ervan toe te staan. In stedelijke gebieden, waar de grondwaarde vaak hoog is, wordt erfpacht vaak gebruikt om de betaalbaarheid van vastgoedtransacties te vergroten.

De kosten van erfpacht kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van factoren zoals locatie, perceelgrootte, de duur van het erfpachtrecht en de specifieke voorwaarden van het erfpachtcontract. Deze kosten omvatten zowel eenmalige betalingen als periodieke vergoedingen. Het is essentieel om de erfpachtvoorwaarden en kosten voor het specifieke pand te raadplegen.

Niet alle panden hebben erfpacht, dit hangt af van de regels en praktijken in een bepaalde regio. In stedelijke centra zoals Amsterdam is erfpacht vaak historisch geworteld en kan het deel uitmaken van het vastgoedbeleid van de gemeente. Erfpacht kan worden toegepast om de grond beschikbaar te houden voor ontwikkeling of om de gemeente controle te laten behouden over grondwaarden.

Erfpacht geeft het recht om de grond van iemand anders te gebruiken en erop te bouwen gedurende een bepaalde periode, zonder de eigendom van de grond te bezitten. De erfpachter betaalt doorgaans een vergoeding, de "canon," aan de eigenaar van de grond voor dit gebruiksrecht.

Canon
De canon is de periodieke vergoeding die de erfpachter betaalt aan de grondeigenaar voor het recht om de grond te gebruiken. Het is een soort huurprijs voor het gebruik van de grond gedurende de erfpachtperiode en kan jaarlijks, halfjaarlijks of op andere tijdsintervallen worden betaald, afhankelijk van de voorwaarden van het erfpachtcontract.

Vaak bedraagt de erfpachtcanon ongeveer 5% van de grondwaarde per jaar. Het afkopen van erfpacht kan voordelen met zich meebrengen, zoals het niet langer betalen van de erfpachtcanon, de mogelijkheid van hypotheekrenteaftrek, een hogere woningwaarde en een gemakkelijkere verkoop van de woning.

Aan de andere kant zijn er ook nadelen bij het afkopen van erfpacht, waaronder de hoge afkoopsom, die vaak gefinancierd wordt met een hypotheek en de hiermee gepaard gaande stijging van de maandelijkse lasten. Belangrijk om te weten is dat de afkoopsom niet fiscaal aftrekbaar is, in tegenstelling tot de erfpachtcanon.

Een belangrijke tip met betrekking tot erfpacht is om grondig en tijdig de voorwaarden van het erfpachtcontract te onderzoeken voordat je een vastgoedtransactie aangaat.

Hier zijn enkele specifieke punten om in overweging te nemen:

Erfpachtvoorwaarden:
Lees zorgvuldig de erfpachtvoorwaarden door en zorg dat je de bepalingen volledig begrijpt. Let op de duur van het erfpachtrecht, de hoogte van de canon, en eventuele clausules die van invloed kunnen zijn op de kosten of het gebruik van het perceel.

Periodieke Canon:
Onderzoek de periodieke canon en begrijp hoe deze wordt berekend. Het bedrag kan variëren op basis van factoren zoals de grondwaarde, de locatie en de looptijd van het erfpachtrecht.

Opties voor Afkoop:
Overweeg de mogelijkheid van afkoop van erfpacht. Het kan in sommige gevallen voordelig zijn om de erfpacht af te kopen, hoewel het gepaard gaat met een initiële kostenpost.

Toekomstige Veranderingen:
Informeer naar eventuele plannen voor veranderingen in de erfpachtvoorwaarden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de kosten of voorwaarden van het erfpachtrecht.

Juridisch Advies:
Overweeg om juridisch advies in te winnen, met name bij complexe erfpachtconstructies. Een jurist kan helpen bij het begrijpen van juridische implicaties en het waarborgen van jouw belangen.

Financiële Planning:
Integreer de erfpachtkosten in jouw financiële planning. Zorg ervoor dat je de financiële verplichtingen begrijpt en kunt nakomen, met inbegrip van de mogelijkheid van canonverhogingen in de toekomst.

Gemeentelijk Beleid:
Hou rekening met het beleid van de gemeente met betrekking tot erfpacht. Gemeenten kunnen verschillende regels hebben, en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele wijzigingen in het beleid.

Door deze punten zorgvuldig te overwegen en mogelijk deskundig advies in te winnen, kun je beter geïnformeerd beslissingen nemen met betrekking tot erfpacht en mogelijke financiële verplichtingen.