Veelgestelde vragen verkoop

Hier vind u het antwoord op veelgestelde vragen van andere verkopers. Staat uw vraag er niet bij? Schroom dan niet om contact op te nemen.

  • Hoe kies ik de beste makelaar?
    De verkoop van een woning is een belangrijk en spannend moment, een woning verkoop je niet elke dag. Het is daarom van belang om te kiezen voor een makelaar waar je vertrouwen in hebt. Ons advies is om meerdere makelaars uit te nodigen zodat je als verkoper bepaalde zaken kunt vergelijken. Bij de keuze van een verkoopmakelaar wordt o.a. rekening gehouden met de kennis van de verkoopmarkt, kennis van de buurt, uitstraling makelaar en kantoor, beoordelingen van andere klanten (reviews google), de verkoopstrategie en de hoogte van de courtage.
  • Waar bestaan makelaarskosten uit?
    De kosten voor een makelaar, ook wel courtage genoemd, bestaan uit verschillende onderdelen. De belangrijkste onderdelen zijn; presentatiekosten en de woning verkoop klaar (laten) maken, advertentiekosten, het voorwerk zoals het bepalen van een verkoopstrategie, het voorbereiden en houden van bezichtigen, het voeren van onderhandelingen, het afronden van het verkoopproces. Een onderdeel is de beloning ook een prestatiebeloning, deze is moeilijk in een bedrag uit te drukken.
  • Wanneer kan ik het beste mijn huis verkopen?
    Dit is verschillend per situatie. De lente en zomer zijn goede momenten om een woning aan te bieden. Dit geldt zeker voor woningen met een buitenruimte. Een woning verkoopt dan beter dan wanneer er sneeuw ligt en de dagen korter en donker zijn. Een goed moment hangt ook van de markt af. Wanneer is er veel vraag en wanneer staan er geen gelijkwaardige woningen in de verkoop. Als er in de straat al 2 of 3 woningen in de verkoop staan loont het misschien om te wachten tot wanneer deze woningen zijn verkocht. Tot slot, er begeven zich meer kopers op de markt wanneer rentes laag zijn. Met lage hypotheekrentes hebben potentiële kopers over het algemeen meer mogelijkheden om een woning te kopen, er is meer ruimte in het budget.
  • Ben ik als verkoper aanwezig tijdens bezichtigingen?
    Dat is in principe niet nodig. De meeste verkopers willen niet aanwezig zijn tijdens de bezichtiging. Tijdens het voortraject leert één van onze makelaars de woning kennen zodat de meeste vragen tijdens de bezichtiging beantwoord kunnen worden. Het is van belang om veel te vertellen over de woning maar ook over de buurt. Met 15 jaar ervaring kunnen wij zeggen dat wij over elke buurt genoeg informatie kunnen delen. Indien er zaken zijn die je als verkoper belangrijk vindt om te delen dan kan dat tijdens het voortraject met onze verkoopmedewerkers besproken worden.
  • Wat is mijn huis waard?
    Dat is één van de eerste vragen die wij gesteld krijgen en dat begrijpen wij heel goed. Wanneer wij langskomen voor een kennismaking. Wij geven daar niet gelijk een antwoord op omdat wij geen valse verwachtingen willen creëren én omdat wij een verkoopprijs graag onderbouwd willen vaststellen. Met behulp van het kadaster en kijkend naar de (recente)verkooptransacties die hebben plaatsgevonden in de buurt, kunnen wij een verkoopwaarde al redelijk goed vaststellen. Ook houden wij o.a. rekening met de marktontwikkeling, de staat van onderhoud van het pand en de doelgroep die in aanmerking komt voor de woning.
  • Wanneer ben ik in onderhandeling?
    Wanneer er een bod wordt uitgebracht staat het een verkoper vrij om hier op te reageren. Als verkoper mag je zelf bepalen of je ingaat op een bod of niet. Wanneer een koper en verkoper reageren op elkaars biedingen dan geldt er een onderhandeling. Dit kan wanneer een verkoper een tegenbod doet. Er is nog geen sprake van een onderhandeling als de verkoper geen reactie geeft op het bod van een koper.
  • Wanneer is er een optie op een woning?
    Wanneer een woning onder optie staat dan is de woning voor bepaalde tijd gereserveerd voor een potentiële koper. Het is dan gebruikelijk dat de woning niet wordt aangeboden aan andere potentiële kopers. De woning mag in die periode niet verkocht worden aan een andere partij. Staat een woning onder bod, dan is de verkoper in onderhandeling met een potentiële koper.
  • Mag een makelaar tijdens de onderhandeling verder gaan met bezichtigingen?
    Ja dat mag. Een onderhandeling is nóg geen verkoop van de woning. Ook niet als de vraagprijs wordt geboden. Een verkoopmakelaar gaat voor het beste resultaat en werkt voor de verkoper. Het is dus verstandig om op verschillende momenten en met verschillende geïnteresseerde kopers te bezichtigen en of te onderhandelen. Een makelaar moet wel open kaart spelen en andere partijen informeren wanneer er wordt onderhandeld met meerdere partijen.
  • Mag de verkoper de vraagprijs verhogen tijdens een onderhandeling?
    Ja dat mag. De verkoper mag de vraagprijs tijdens de onderhandeling verlagen of verhogen. Een koper mag het bod tijdens de onderhandeling ook verlagen.
  • Wanneer is de woning definitief verkocht
    Als de verkoper en koper het uiteindelijk eens zijn geworden over de belangrijkste hoofdzaken. Belangrijke zaken die overeengekomen dienen te worden zijn; de prijs, de datum van oplevering, de ontbindende voorwaarden, afspraken over de roerende zaken. Deze punten worden in een koopovereenkomst opgenomen. Als koper – en verkoper deze koopovereenkomst hebben getekend, dan is de koop rond! Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn; een financieringsvoorbehoud, het niet verkrijgen van de Nationale hypotheekgarantie, een negatieve uitkomst van de bouwkundige keuring.
  • Wat houdt de 3 dagen bedenktijd in?
    De wet geeft aan dat de koper een bedenktijd heeft van 3 dagen. Gedurende deze 3 dagen kan een koper, zonder reden, de koop ontbinden. De bedenktijd begint om 0:00 uur. Van de 3 dagen moeten er minimaal 2 dagen een werkdag zijn. Wanneer de bedenktijd afloopt in het weekend of op een feestdag, dan wordt de termijn verlengd met één dag! De 3 dagen bedenktijd worden veelal gebruikt om de bouwkundige staat van het pand te onderzoeken. De wettelijke bedenktijd geldt niet voor een verkoper.
  • Mogen expats een woning kopen in Nederland?
    Wanneer een expat over een verblijfsvergunning beschik dan kan een expat gewoon in aanmerking komen voor een hypotheek. Er zijn hypotheekverstrekkers die voor expats minder gunstige hypotheekvoorwaarden hanteren. Zo kan het zijn dat een expat zelf extra vermogen dient in te brengen.
  • Hoe dien ik mijn woning op te leveren tijdens de sleuteloverdracht?
    De woning dient leeg opgeleverd te zijn met de onroerende zaken zoals overeengekomen. De woning dient er hetzelfde uit te zien als getoond tijdens de bezichtigingen. Zorg voor een laatste schoonmaak van de woningen en buitenruimte. Denk daarbij ook aan het schoonmaken van de koelkast, keukenkastjes, oven, filters van het ventilatiesysteem. Tevens is het voor een koper prettig om gebruiksaanwijzingen, tekeningen van de woning en garantiebewijzen te ontvangen. Loop tot slot ook even de containers na, deze dienen leeg te zijn. Als verkoper zorg je op deze manier voor een vlekkeloze oplevering!
  • Waardebepaling inplannen? Neem contact op bel: 020-8203676

    Sacha
    Amstelveen
  • Waardebepaling inplannen? Neem contact op bel: 020-8208772

    Charlotte
    Amsterdam
  • Waardebepaling inplannen? Neem contact op bel: 023-5329817

    Chantal
    Haarlem
  • Waardebepaling inplannen? Neem contact op bel: 071-7601632

    Mitchel
    Leiden