30% regeling

30% regeling expats op de schop!

Sander Koops
-8 november 2023
3 min

Koops Makelaardij verhuurt zo’n 1000 vrije sector woningen per jaar. Een groot deel van deze woningen wordt verhuurd aan personen die tijdelijk in Nederland komen wonen, de zogeheten expats. In een aantal regio’s waar wij verhuurwerkzaamheden verrichten ligt het percentage verhuur aan expats zelfs rond de 90%.

Er zijn verschillende redenen waarom expats kiezen voor Nederland en in het bijzonder voor regio Amsterdam, Amstelveen, Haarlem of Leiden. Eén van de redenen is dat er in deze plaatsen al heel veel verschillende nationaliteiten wonen. Amsterdam telt zelfs meer dan 150 verschillende nationaliteiten en zo staat Amstelveen weer bekend om haar Aziatische gemeenschap. Nieuwe expats voelen zich snel thuis in een voor hen bekende gemeenschap.

Andere redenen om als expat te kiezen voor regio “Groot Amsterdam” is een gevarieerd aanbod aan woningen. Voor ieder wat wils; van studio appartement, appartement aan de gracht tot een vrijstaande woning in regio Haarlem of Amstelveen.

Maar een andere voorname reden is het gewilde belastingklimaat die de Nederlandse overheid biedt aan expats. Er geldt een belastingvoordeel die al heel lang geleden in het leven is geroepen om buitenlands talent naar Nederland te halen. Over 30% van het inkomen hoeft de expat geen belasting te betalen, dit geldt voor een periode van 5 jaar. Dit fiscale voordeel zal vanaf 2024 veranderen.

De regeling zal beperkt worden en daarbij zal de volgende staffel worden ingezet;
De eerste 20 maanden hoeft er over 30% van het inkomen geen belasting worden afgedragen, de daaropvolgende 20 maanden zal dit percentage worden verlaagd naar 20% en de laatste 20 maanden hoeft er over 10% van het salaris geen belasting te worden afgedragen. De regeling wordt hier in drie stappen afgebouwd.

Omliggende landen houden gelijkwaardige gunstige regelingen aan voor expats. De vraag is daarom of de aanpassing van de 30% regeling de toestroom van expats naar Nederland zal doen slinken.