Huurprijzen

De WOZ-cap, hoe zit dat nou?

Sander Koops
-5 oktober 2022
2 min

Op 1 mei van dit jaar is de WOZ-cap ingevoerd en die is complexer dan je in eerste instantie zou verwachten. Voor verhuurders met een wat kleinere woning (< 60m2) kan dit leiden tot een verlaging van de huur naar het niveau van een sociale sector woning.

Het aandeel van de punten die op grond van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) voor de WOZ-waarde geteld mogen worden mag niet meer zijn dan 33% van het totale puntenaantal. Het resultaat is dat huurwoningen vaker onder de liberalisatiegrens (€ 763,47) vallen. Ligt het aantal daaronder dan ben je als verhuurder gebonden aan die huurprijs.

Indien je een puntentelling uitwerkt en het aantal punten ligt, zonder de WOZ waarde punten daarin mee te nemen, op 98 punten of hoger, dan is de kans groot dat de woning een zelfstandige woonruimte betreft. U bent dan in de mogelijkheid om een marktconforme huurprijs te hanteren.

Goed om rekening mee te houden:

  • Een monument levert 50 punten op
  • Voor woningen met een oppervlakte boven de 40m2 ontvangt u 22 punten voor een energielabel C en 32 punten voor energielabel B
  • Voor woningen met een oppervlakte tussen de 25m2 en 40m2 geldt 32 punten voor energielabel C en 26 punten voor energielabel B