Box-3

Heeft u (verhuurd) vastgoed in box 3? Bezwaar maken hoeft niet, wacht op de Hoge Raad.

Sander Koops
-26 april 2023
2 min

Bezit u in privé verhuurd vastgoed ? En bent u het niet eens met uw belastingaanslag? Dan hoeft u vooralsnog niet meer in actie te komen. U kunt de cassatieprocedures die lopen bij de Hoge Raad afwachten.

De Belastingdienst heeft laten weten dat belastingplichtigen met box 3 vermogen anders dan banktegoeden bijvoorbeeld vastgoed, effecten of vorderingen vooralsnog géén definitieve aanslag IB zullen ontvangen over de jaren 2017 tot en met 2022. Ook zullen eventueel ingediende bezwaarschriften in afwachting van het definitieve oordeel van de Hoge Raad niet worden afgehandeld. Wat betekent dit voor u?

  • u hoeft geen (nieuwe) bezwaarschriften in te dienen;
  • u ontvangt geen definitieve aanslag;
  • u krijgt in principe wel een voorlopige aanslag.

Het uiteindelijke oordeel van de Hoge Raad kan van belang zijn voor de vaststelling van de definitieve aanslagen ten aanzien van uw box 3 vermogen dat uit méér bestaat dan alleen banksaldi.

Aandachtspunt: mocht u nog geen voorlopige aanslag 2023 hebben ontvangen en verwacht u dat u belasting in box 3 verschuldigd bent, dan is het raadzaam om de Belastingdienst zelf te verzoeken om een voorlopige aanslag. Waarom? Daarmee voorkomt u 4% belastingrente die de Fiscus standaard in rekening brengt wanneer u uw aangifte IB later indient (omdat u bijvoorbeeld gebruik maakt van de uitstelregeling).