Rechtspraak

Kamergewijze verhuur, regel een vergunning!

Sander Koops
-1 september 2019
2 min

Verhuurders die kamers willen verhuren aan woningdelers dienen op korte termijn, via de gemeente, een vergunning aan te vragen. Als gevolg van nieuw beleid ontvangt de gemeente een golf van aanvragen van verhuurders die via een vergunning kamers willen verhuren. Omdat woningdelers in Amsterdam en Amstelveen niet meer in staat zijn onderdak te vinden is er in het coalitieakkoord 2018-2022 afgesproken dat woningverhuur aan delers onder bepaalde voorwaarde is toegestaan.

Wie zijn woning wil verhuren aan delers heeft een vergunning nodig. Een belangrijke eis is dat woningen die worden goedgekeurd voor woningdelen minstens 50 meter bij elkaar vandaan staan. Bij flats mag in maximaal 10% van de appartementen kamergewijze verhuur plaatsvinden.

De kamers moeten ook aan bepaalde eisen voldoen wat betreft oppervlakte, geluidsisolatie en er moet een gemeenschappelijke woonkamer, eetkamer cq. eetkeuken aanwezig zijn. Ook dient een kamerhuurder in Amstelveen zich in te schrijven bij de Amstelveense Basisregistratie Personen. De woning mag niet verhuurd worden aan meer dan 4 personen.

Proefperiode en boetes
Gemeente Amstelveen stelde dit jaar een proefperiode in tot 1 juli, dit om aan de nieuwe regels te wennen. Wanneer er tot eind van dit jaar verhuurd wordt zonder vergunning, kan u een waarschuwing ontvangen van de gemeente. Indien u het komend jaar verhuurd zonder vergunning dan loopt u het risico op een boete van
€ 6.000,- tot wel € 20.500,-.