Energielabel

Tips om energie te besparen

Jeroen Last
-11 februari 2023
5 min

Besparen op de energierekening

Regelmatig krijgen wij van huurders of verhuurders de vraag op welke manier ze het beste energie kunnen besparen. Kleine ingrepen hoeven niet veel te kosten maar kunnen echt al het verschil maken. Zo kan een huurder zelf lampen vervangen voor LED-verlichting, er kan gekeken worden naar goedkopere energieleveranciers en kunnen elektrische apparaten vervangen worden door energiezuinige apparaten. Grotere uitgaven komen veelal op het bordje van een eigenaar. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van muren en/of kruipruimtes.

We zetten de besparingsmogelijkheden even op een rij;

  • Vervang gloeilampen voor LED-verlichting
    Dit kan al een aardige besparing opleveren en is een relatief kleine ingreep. Op jaarbasis kan dit bij een woning van ca. 80m2, een besparing opleveren van ca. 200,-. Pas ook het dagelijkse gedrag aan, laat lampen en/ of apparaten niet onnodig aan staan.
  • Verminder het verbruik van warm water
    De snelste en makkelijkste besparing is het minder lang douchen en/of het minder vaak vullen van het bad. Wanneer je iedere douchebeurt met 2 minuten inkort zie je dat al snel terug op je energierekening. Ook is het mogelijk om de tempratuur van het water te verlagen. Dit pas je aan bij de cv-installatie. Het duurt dan iets langer voordat het water een warme tempratuur bereikt. Zorg voor een energiezuinige vaatwasser en wasmachine. Nieuwe apparaten verbruiken over het algemeen minder warm water dan oude machines.
  • Blijf op de hoogte van de energietarieven
    Steeds meer leveranciers komen weer met vaste contracten. Echter, per leverancier verschillen de tarieven. Het is het zeker waard om te kijken waar je de beste deal kan afsluiten. Zo is het mogelijk om bij Eneco weer een contract af te sluiten van 6 maanden met slechts een paar cent verschil met het prijsplafond. Voor een huishouden die veel energie verbruikt kan dit een mooie tijdelijke oplossing zijn.
  • Gebruik een slimme thermostaat
    Een slimme thermostaat kan al ca. 15 procent besparen op de gasrekening. Een slimme thermostaat stuurt een hr-ketel aan waarbij wordt gekeken naar modulerend vermogen. De cv-ketel gaat aan wanneer het echt nodig is, er wordt gekeken naar de warmtebehoeftes. In de ochtend zorgt het voor een aangename temperatuur, overdag wanneer er geen verbruik nodig is dan zal de brander op een minimale stand staan en ’s avonds bereikt de gewenste ruimte weer de juiste temperatuur. Omdat er geen plotselinge temperatuurverschillen zijn gaan onderdelen naar verwachting ook langer mee.
  • Maak gebruik van zonnepanelen
    Met de aanschaf van zonnepanelen bereik je gelijk resultaat. Wanneer je weet hoeveel elektriciteit je verbruikt op jaarbasis is het heel makkelijk om uit te rekenen hoeveel panelen je nodig hebt om energieneutraal te kunnen leven. Een algemene berekening is dat je de zonnepanelen binnen 7 jaar hebt terugverdiend. Bij hoge energieprijzen zal de terugverdientijd korter zijn.
  • Isoleer de woning
    Zorg dat de warmte binnen blijft en dat het niet ontsnapt door kieren, ramen of een slecht geïsoleerd dak. Er zijn een aantal isolatiemogelijkheden die gelijk effect hebben op het energieverbruik. Denk aan het isoleren van muren, vloeren en daken. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het isoleren van de muren en vloeren. Spouwmuren worden vaak ingespoten met eps-parels, inblaaswol of centrafoam. Kruipruimtes worden vaak geïsoleerd met het aanbrengen van kurk, thermokussens, glaswol, steenwol of schuim. Een woning verliest op meerdere plekken warmte. Een dak ca. 30%, muren ca. 20%, ramen ca. 15% en een vloer ca. 10%. Goed om te weten, voor het isoleren van de woning is vaak een subsidie verkrijgbaar. Wanneer de portemonnee het toelaat dan is het verstandig om HR++ dubbel glas te plaatsen. Vergeet de woning niet naast het isoleren ook goed te ventileren.
  • Zorg dat de warmte binnen blijft
    Een redelijk makkelijke oplossing om te besparen. Dicht kieren en gaten met bijvoorbeeld tochtstrippen en/of tochtbanden. Breng kit aan bij ramen en kozijnen waar warme lucht zou kunnen verdwijnen.