Woning kopen

Wat houdt een bouwkundige keuring in?

René van der Gulik
-15 februari 2024
2 min

Een bouwkundige keuring is een inspectie van een gebouw door een bouwkundig expert, meestal uitgevoerd voordat een pand wordt gekocht of verkocht. Het hoofddoel is om inzicht te krijgen in de bouwtechnische staat van het pand.

Hier zijn de belangrijkste aspecten van een bouwkundige keuring:

  1. Algemene bouwkundige staat: De inspecteur beoordeelt de algemene staat van het gebouw, zowel binnen als buiten. Hierbij wordt gelet op zaken zoals scheuren in muren, de staat van de fundering, het dak, en andere constructieve elementen.
  2. Installaties: De keuring omvat vaak een beoordeling van de staat van elektrische installaties, gas- en waterleidingen, verwarmingssystemen en andere technische voorzieningen.
  3. Vochtproblemen: Het identificeren van vochtproblemen is een belangrijk onderdeel van de keuring. Dit omvat het controleren op lekkages, schimmelvorming en andere vocht gerelateerde kwesties.
  4. Isolatie en ventilatie: De isolatie en ventilatie van het pand worden gecontroleerd om te zorgen voor energie-efficiëntie en een gezond binnenklimaat.
  5. Kozijnen, deuren en ramen: De staat van kozijnen, deuren en ramen wordt beoordeeld, inclusief eventuele houtrot of andere schade.
  6. Asbest controle: In oudere gebouwen kan er aandacht zijn voor de aanwezigheid van asbest, hoewel dit vaak als aparte dienst wordt aangeboden.


Een bouwkundige keuring is belangrijk omdat het potentiële kopers of verkopers inzicht geeft in de bouwtechnische staat van het pand. Het kan helpen bij het achterhalen van mogelijke verborgen gebreken en kan dienen als basis voor onderhandelingen over de verkoop- of aankoopprijs.

Wat betreft kosten en wie je moet inschakelen, de kosten variëren afhankelijk van de omvang en complexiteit van het pand en de regio waarin je je bevindt.

De prijs van een bouwkundige keuring kan variëren van € 500,- tot ca. € 1000,- excl. BTW. Het is raadzaam om een gecertificeerde professional te kiezen met ervaring in bouwkundige inspecties.

Op zoek naar een specialist die een bouwkundige inspectie kan uitvoeren? Vraag de lokale vastgoedmakelaars voor aanbevelingen!

René van der Gulik