Verhuurd vastgoed

Wat is een verhuurdersverklaring?

Chantal Ligtenstein
-26 februari 2024
2 min

Een verhuurdersverklaring is een document waarin de verhuurder officieel bevestigt dat een bepaalde persoon of entiteit een bepaalde woning of eigendom huurt of heeft gehuurd. Deze verklaring bevat doorgaans belangrijke informatie, zoals de namen van de huurder(s) en verhuurder(s), de adresgegevens van het gehuurde pand, de begin- en einddatum van de huurovereenkomst, en de hoogte van de huurprijs.

Een verhuurdersverklaring kan nodig zijn in verschillende situaties, bijvoorbeeld wanneer een huurder zich moet inschrijven bij de gemeente, een hypotheekaanvraag doet, of wanneer de huurder aanspraak wil maken op bepaalde subsidies of regelingen.

Het is belangrijk dat de verhuurdersverklaring nauwkeurig en volledig is ingevuld, en dat beide partijen, de verhuurder en de huurder, het document ondertekenen om het juridisch bindend te maken. Het specifieke format en de vereisten voor een verhuurdersverklaring kunnen per land en regio verschillen. Het is raadzaam om, indien nodig, juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat de verklaring aan alle relevante wettelijke vereisten voldoet.

Een belangrijk onderdeel is dat je via een verhuurdersverklaring kan achterhalen of er tijdens de voorgaande huurperiode schulden zijn ontstaan (bijvoorbeeld achterstallige huur), en of die zijn afbetaald.

Het beoordelen van een verhuurdersverklaring kan één van de werkzaamheden zijn van ons screeningproces, een belangrijk onderdeel van onze verhuurwerkzaamheden!

Chantal Ligtenstein