Vastgoedbelegging

Zelfwoonplicht voor koopwoningen tot € 512.000,-

Sander Koops
-1 november 2021
2 min

Sinds juli geldt bij veel nieuwbouwwoningen al een zelfwoonplicht. Beleggers worden op deze manier buitenspel gezet. De zelfwoonplicht lijkt op de opkoopbescherming, het verschil is dat bij een zelfbewoningsplicht de koper echt zelf in de woning moet gaan wonen. Bij de opkoopbescherming is het meestal wel mogelijk om de woning te verhuren aan een familielid.

Gemeente Amsterdam wil zo snel mogelijk een opkoopbescherming invoeren voor de hele stad. Beleggers mogen dan geen woningen meer opkopen met een WOZ-waarde van minder dan € 512.000,-

Ca. 60% van de Amsterdamse huizen vallen straks onder de opkoopbescherming. Kopers dienen er zelf minimaal 4 jaar te wonen. In februari stemt de gemeenteraad over dit plan.

Ook is gemeente Haarlem voornemens de opkoopbescherming per januari 2022 in te voeren. In Haarlem zal die opkoopgrens liggen op € 389.000,- Huizen boven deze grens zijn voor beleggers vrij om aan te schaffen.

Verwachting is dat andere steden zoals Utrecht, Den Haag, Tilburg en Groningen snel zullen volgen met een gelijkwaardige regelgeving.