Woningmarkt

Regels bij leegstand woonruimte

Sander Koops
-28 oktober 2024
4 min

Leegstand van woningen en de regels daaromtrent verschillen in Nederland per gemeente. Hier zijn de belangrijkste aspecten die je in gedachten moet houden:

  • Veel gemeenten in Nederland hebben een leegstandsverordening, waarbij de eigenaar van een leegstaande woning verplicht kan zijn om de leegstand te melden bij de gemeente. Dit beleid verschilt echter per gemeente: sommige gemeenten treden actief op tegen langdurige leegstand, terwijl andere gemeenten het minder strikt handhaven.
  • Meestal moet een woning als "leegstaand" worden gemeld als deze meer dan 6 maanden niet bewoond is. De gemeente kan hierop handhaven en zelfs eisen dat de woning tijdelijk wordt verhuurd, bijvoorbeeld via de Leegstandswet.

Na 6 maanden dien je leegstand te melden
Deze regel geldt voor alle typen zelfstandige woningen, inclusief woningen binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE). De gemeente neemt daarna binnen twee maanden contact op met de eigenaar om afspraken te maken voor een zogeheten "leegstandbeschikking". Het doel van deze beschikking is om de woning opnieuw beschikbaar te maken voor bewoning.

Wat houdt een leegstandbeschikking in?

In een leegstandbeschikking kunnen de volgende bepalingen worden opgenomen:

  • Verplichting tot bewoning: Als de woning geschikt is voor bewoning, moet deze binnen twee maanden weer bewoond worden.
  • Voorzieningen aanbrengen: De eigenaar kan worden verplicht om bepaalde voorzieningen binnen een gestelde termijn te realiseren om de woning bewoonbaar te maken.
  • Marktconforme huurprijs: De gemeente kan een marktconforme huurprijs vaststellen waartegen de woning verhuurd kan worden.
  • Verhuur bij verkoopbescherming: Als de woning beschermd is tegen verkoop, moet de eigenaar de woning tijdelijk verhuren en hiervoor een vergunning aanvragen.
  • Verhuur bij afbraak of vernieuwbouw: Als de woning bestemd is voor afbraak of vernieuwing, kan de eigenaar verplicht worden om de woning tijdelijk te verhuren en hiervoor een vergunning aan te vragen.

Deze regels helpen om woningen niet onnodig leeg te laten staan en stimuleren het opnieuw in gebruik nemen van woonruimte.

Boete bij het niet melden van leegstand
Als u bijvoorbeeld in Amsterdam leegstand niet meldt bij de gemeente, riskeert u een boete. Voor particuliere huiseigenaren bedraagt deze minimaal € 4.500, terwijl professionele verhuurders een boete van maximaal € 9.000 per woning kunnen krijgen. Naast de boete kan de gemeente ook een dwangsom opleggen om te zorgen dat de leegstand alsnog wordt gemeld.

Krakers en Leegstand

  • Sinds de Wet Kraken en Leegstand (2010) is kraken officieel strafbaar, maar krakers kunnen onder voorwaarden soms een beroep doen op het "noodzakelijk gebruik" van leegstaande woningen. Gemeenten en politie kunnen echter alsnog optreden tegen krakers, vooral wanneer eigenaren aantoonbaar bezig zijn met een oplossing (zoals verkoop, verhuur of verbouwing). Kortom, kraken is verboden en strafbaar. Hier kunt u meer informatie vinden over kraken.

Het is altijd verstandig om contact op te nemen met je eigen gemeente voor specifieke regelgeving en om je leegstand of plannen door te nemen.

Gemeentes kunnen per situatie verschillende eisen en controles toepassen, afhankelijk van de woningmarkt en leegstandsproblematiek in de regio.

Sander Koops - Koops Makelaardij Amsterdam