Actueel is het ontegenzeglijk. Het aantal punten waaraan een huurwoning moet voldoen om in de toekomst in de vrije sector (lees: tegen een vrij te bepalen huurprijs) verhuurd mag worden zal waarschijnlijk stijgen naar 187 punten. Door deze maatregel zullen veel woningen die momenteel in de vrije sector vallen, bij een volgende verhuurperiode, volgens de wet een huurverlaging moeten doorvoeren. Dit betekent voor veel investeerders dat zij straks flink moeten inleveren op het rendement op de investering.
Mede vanwege de WOZ-cap (lees meer) zullen veel huurhuizen deze minimumgrens niet halen. Echter is het zo dat niet alle huurwoningen te maken krijgen met een WOZ-cap. Er geldt namelijk een uitzondering voor zogenaamde COROP-woningen. Over dit type woning schreven wij in het verleden al een artikel.
COROP-woningen staan in een van de COROP regio’s in Amsterdam en Utrecht. Deze appartementen zijn tussen 2018 en 2022 gebouwd, dan wel gerenoveerd en kleiner dan 40m2 in oppervlakte. Voor deze categorie huurhuizen geldt de WOZ-cap niet, en wordt de totale WOZ-waarde meegerekend in de puntentelling. Dit maakt dat veel van deze appartementen in de omgeving Amsterdam, ook in de toekomstige situatie, ver boven het minimaal aantal punten uitkomt die benodigd zijn om tegen een geliberaliseerde huurprijs te mogen verhuren.
Een voorbeeld:
Na kort onderzoek op Funda vinden wij het volgende appartement: Rookmelderstraat 70
Deze advertentie vertelt ons dat het gebouw in 2021 is voltooid en volgens het NEN2580 rapport een woonoppervlak heeft van ca. 36m2. Vanwege deze gegevens vervalt de WOZ-cap bij het maken van de puntentelling.
Als wij op basis van de foto’s, plattegronden en informatie van het WOZ Waardeloket een puntentelling uitvoeren komen we op een resultaat van 207 punten, dus is het appartement in de vrije sector te verhuren.
Wij schatten de huidige huurwaarde van het appartement op minimaal € 1.500,- per maand. Het appartement staat te koop voor € 324.000,-. Een simpele berekening maakt het bruto aanvangsrendement op deze aankoop rond de 5% zal liggen.
Naast een stabiel rendement op de investering, en de zekerheid dat het appartement in de vrije sector te verhuren is, is het naar waarschijnlijkheid ook onderhoudsvrij wegens de recente oplevering en het goede energielabel.
Over de afgelopen jaren is gebleken dat de Nederlandse overheid een negatieve houding heeft tegen vastgoedinvesteerders. Met de nieuwe regelgeving wordt het klimaat voor vastgoedinvesteerders in Nederland tevens niet verbeterd. Desalniettemin blijkt vastgoed op de lange termijn nog altijd een van de beste investeringen te zijn. Bovendien zien wij dat de huurmarkt in Amsterdam stabiel en groeiende is. COROP-appartementen blijken, zeker tijdens de nieuwe wetgeving, een kansrijke investering te zijn.
Meer weten over het verhuren van uw appartement in Amsterdam, of het aankopen van een COROP-appartement als investering? Wij helpen u graag verder.
Het investeren in COROP-woningen kan één van de mogelijkheden zijn om met een kleine woning toch de vrije sector te halen.