Rechtspraak

Waarborgsom huurovereenkomst

Chantal Ligtenstein
-24 augustus 2023
3 min

De waarborgsom, een belangrijk onderdeel van een huurovereenkomst!

Wanneer je als huurder een huurwoning gaat huren dan dien je vóór de sleuteloverdracht een waarborgsom te betalen. De waarborgsom geeft een verhuurder een bepaalde zekerheid om aan het eind van de huurtermijn niet met kosten te blijven zitten.

De waarborgsom staat veelal gelijk aan 1 of 2 maanden kale huur. Een waarborgsom van 3 maanden kale huur is per juli 2023 niet meer toegestaan.

Wij krijgen vaak de vraag of de waarborgsom verrekend mag worden met de laatste maand of 2 maanden huur. Dit raden wij af! Een waarborgsom mag niet verrekend worden met de laatste maand huur omdat eventuele schades dan aan het eind van de huurperiode niet meer verrekend kunnen worden. Als er toch achterstallige huur is ontstaan dan mag dat wel verrekend worden met de waarborgsom.

Indien de woning zonder schades en zonder te verrekenen kosten wordt achtergelaten dan dient de verhuurder de waarborgsom binnen 2 weken te retourneren. Voor juli 2023 was deze termijn gesteld op 1 kalendermaand.

Kosten die verrekend kunnen worden met een waarborgsom zijn bijvoorbeeld herstel van schades in of aan het gehuurde veroorzaakt door de huurder, vervangen van defecte apparaten (aantoonbaar veroorzaakt door de huurder mits niet afgeschreven), herstel klein onderhoud buitenruimte of schoonmaakkosten.

Om discussies te voorkomen is het van belang om bij aanvang van een huurtermijn een inspectierapport op te stellen. Reeds bestaande schades worden hierin vermeld zodat de huurder bij vertrek van de woning hier niet aansprakelijk voor kan worden gesteld. Dit rapport is tevens voorzien van foto’s om een goed beeld te geven van het gehuurde.

Een huurder dient bij het verlaten van een woning eerst zelf in de gelegenheid te worden gesteld om ontstane schades te herstellen.

Verrekening van gas, water en elektra
Als een woning wordt verhuurd inclusief een voorschot aan gas, water en elektra dan worden er aan het begin van de huurtermijn meterstanden genoteerd. Bij vertrek van de huurder worden er weer meterstanden opgenomen zodat het daadwerkelijke verbruik van de huurder berekend kan worden. Als het voorschot niet toereikend is geweest dan mag een verhuurder de waarborgsom verrekenen met de extra kosten aan gas, water en elektra.

Het opstellen van een inspectierapport is een belangrijk onderdeel van het verhuurproces. Wilt u hier meer informatie over ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Chantal, Koops Makelaardij Haarlem