Vastgoedbeheer

U verhuurt een woning kies voor een vastgoedbeheerder

Mitchel Mense
-4 januari 2024
4 min

Veel particuliere woningbezitters kiezen voor een vastgoedbeheerder, veel verantwoordelijkheden worden hiermee verlegd van een eigenaar naar de beheerder zoals het directe contact met de huurder en het regelen van het onderhoud. Heeft u als verhuurder geen zin of tijd om de operationele en administratieve taken op te pakken, kies dan voor een beheerder!

Enkele voordelen van het inhuren van een vastgoedbeheerder zijn:

  1. Verhuuradministratie: Een vastgoedbeheerder kan advies uitbrengen wat voor huurder passend zou zijn voor de huurwoning, de daadwerkelijke verhuur wordt over het algemeen uitbesteed aan een verhuurmakelaar maar een beheerder kan samen met de verhuurder een geschikte huurder selecteren. Daarnaast stelt een beheerder de huurovereenkomst op of controleert deze op onjuistheden. Een beheerder int de huurpenningen en handelt eventuele betalingsachterstanden af.
  2. Onderhoud en reparaties: De vastgoedbeheerder regelt en coördineert alle noodzakelijke onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan de woning. Dit kan variëren van kleine reparaties tot grotere renovaties. Een beheerder is niet verantwoordelijk voor achterstallig onderhoud of de kosten die daaruit ontstaan.
  3. Communicatie met de huurders: De vastgoedbeheerder fungeert als tussenpersoon tussen de huurder en de eigenaar. Ze behandelen vragen, eventuele klachten en andere communicatie van huurders. Een gehele dag kunnen er vragen of problemen ontstaan bij huurders, het is dan fijn als een beheerder 24/7 bereikbaar is voor een snelle afhandeling.
  4. Inspecties: Indien een verhuurder dit wenst en wanneer dit is afgesproken met de beheerder is het mogelijk dat een beheerder regelmatig inspecties uitvoert bij een woning. Op die manier is het mogelijk om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren.
  5. Extra administratieve taken: Vastgoedbeheerders kunnen ook de administratieve taken verzorgen, zoals het bijhouden van financiële gegevens, belastingbetalingen en rapportages aan de eigenaar.
  6. Tijdsbesparing: Het uitbesteden van taken aan een vastgoedbeheerder bespaart de eigenaar kostbare tijd die anders zou worden besteed aan administratieve taken en huurdersbeheer.
  7. Professioneel advies: Vastgoedbeheerders hebben vaak ervaring en kennis van de vastgoedmarkt. Ze kunnen eigenaren adviseren over marktontwikkelingen, prijsstelling en investeringsbeslissingen.
  8. Stressvermindering: Het beheer van onroerend goed kan stressvol zijn, vooral bij problemen met huurders of onderhoudsproblemen. Een vastgoedbeheerder kan deze zorgen wegnemen. Het eerste contact tussen een huurder en verhuurder wordt weggenomen, veel eigenaren ervaren dit als erg prettig.
  9. Kostenbeheersing: Door proactief onderhoud en het beheer van reparaties kunnen vastgoedbeheerders helpen om onverwachte kosten te minimaliseren.

Als je meerdere panden bezit, is het vaak belastingtechnisch voordeliger om het beheer bij een professionele partij onder te brengen. Je wordt dan in Box 3 belast in plaats van in Box 1. Je haalt op deze manier meer uit je huurinkomsten. Als de belastingdienst van mening is dat je te veel betrokken bent bij alle activiteiten met betrekking tot de verhuur van je woningen, kan dit worden beschouwd als overige werkzaamheden of winst uit onderneming. Dat zou betekenen dat er wordt afgerekend in Box 1 – Belastbaar inkomen uit werk en woning.

Wat betreft de overige fiscale voordelen, het inhuren van een vastgoedbeheerder zelf levert niet direct fiscale voordelen op. Echter, de kosten van het inhuren van een vastgoedbeheerder kunnen vaak als zakelijke kosten worden beschouwd, wat de belastbare winst kan verminderen. Daarnaast kunnen er lokale belastingvoordelen zijn voor bepaalde investeringen in onroerend goed, maar deze verschillen sterk per regio en zijn afhankelijk van de specifieke wetgeving.

Het is altijd raadzaam om met een belastingadviseur te spreken om de specifieke fiscale implicaties van vastgoedbeheer in jouw regio te begrijpen.

Een tevreden huurder is belangrijk! Zorg voor goed onderling contact.

Jeroen Last - Partner Koops Vastgoedbeheer