Overdrachtsbelasting

Wat is overdrachtsbelasting?

René van der Gulik
-29 mei 2024
2 min

Overdrachtsbelasting is een belasting die wordt geheven bij de overdracht van onroerende zaken, zoals huizen en ander vastgoed in Nederland. Hier zijn enkele belangrijke punten over overdrachtsbelasting:

  1. Tarief: Het tarief van de overdrachtsbelasting kan variëren. Vanaf 2024 is het algemene tarief voor woningen meestal 2% van de aankoopprijs voor eigen woningen, terwijl het tarief voor niet-eigen woningen (zoals beleggingspanden) 10,4% bedraagt.
  2. Toepasselijkheid: Deze belasting is verschuldigd wanneer het eigendom van onroerend goed wordt overgedragen. Dit omvat transacties zoals het kopen van een huis, maar kan ook van toepassing zijn in andere situaties, zoals bij bepaalde schenkingen van onroerend goed.
  3. Vrijstellingen: Er zijn enkele vrijstellingen en verminderingen beschikbaar. Bijvoorbeeld, per 1 januari 2024 is de grens voor de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar 510.000 euro.
  4. Betaling: De koper is meestal verantwoordelijk voor het betalen van deze belasting. De notaris die de eigendomsoverdracht afhandelt, zorgt er doorgaans voor dat de belasting aan de belastingdienst wordt betaald.
  5. Berekening: De belasting wordt berekend op basis van de aankoopprijs van het onroerend goed. Als de aankoopprijs lager is dan de marktwaarde, kan de belastingdienst de belasting baseren op de marktwaarde.


Deze aspecten begrijpen kan helpen bij het plannen van de financiële kant van het kopen van onroerend goed in Nederland. Als je overweegt om onroerend goed te kopen, is het vaak verstandig om advies in te winnen bij een notaris of belastingadviseur om gedetailleerd en persoonlijk advies te krijgen.

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een woning tot € 510.000,-? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen!

René van de Gulik - Real Estate Agent Amsterdam